Kuinka voin hankkia alkolukon asennettuna autooni (alkolukkoajokortti)?

 

Toimenpiteet alkolukkoajokortin hankkimisessa:

1. Pyydä valvottua ajo-oikeutta Poliisilta. Valvottua ajo-oikeutta voi pyytää poliisilta tai viimeistään rattijuopumusasian käsittelyn yhteydessä tuomioistuimelta. Poliisi antaa pyydettäessä lisätietoja alkolukkoajokortin hakemisesta.

2. Hanki todistus lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattihenkilön luona käydystä keskustelusta (päihteiden käyttö). Todistus keskustelusta toimitetaan ajokorttihakemuksen liitteenä poliisille.

3. Dignita AL-100 alkolukon vuokrahakemuksen täyttäminen ja palauttaminen. Tässä yhteydessä sovimme tarkemmin myös tarkemmin asennusajan ja paikan.

4. Dignita AL-100 alkolukon asennus ja auton muutoskatsastus.

5.Valvottu ajo-oikeus alkaa, kun poliisi luovuttaa valvottavalle väliaikaisen ajokortin. Tuomioistuin vahvistaa valvotun ajo-oikeuden osaksi tuomiota sekä päättää valvotun ajo-oikeuden pituuden.

Lataa tietopaketti liittyen valvottuun ajo-oikeuteen sekä alkolukkoajokorttiin painamalla alla olevaa kuvaketta! Tietopaketti sisältää kaiken, jota Teidän tulee tietää valvotusta ajo-oikeudesta sekä sen hakemisesta!

 

Tietopaketti päivitetty viimeksi: 12.3.2018

Tietopaketti sisältää kaiken mitä sinun tulee tietää valvotusta ajo-oikeudesta, sen hakemisesta sekä alkolukkoajokortista. Ei enää googlettelua ja väärää informaatiota, sillä kaikki on samassa paketissa!

Ota meihin yhteyttä ja annamme lisätietoja Dignitan uudesta AL-100 alkolukosta ja sen vuokrauksesta. Tavoitat meidät parhaiten puhelimitse 010-235 3879 tai sähköpostitse info@dignita.fi

 


 

Dignita AL-100 alkolukon vuokraushinta valvottuun ajo-oikeuteen:

 

12kk sopimuksella:
109€/kk
 

24kk sopimuksella:
79€/kk


Kuukausikohtainen hinta sisältää alkolukon laitevuokran, teknisen tuen, tilinavaus- ja laskutuskulut.
 

Voit ladata ja täyttää vuokrasopimuksen TÄSTÄ
 

Vuokrasopimuksen ehdot löydät TÄSTÄ

 


 

Mikä on alkolukolla valvottu ajo-oikeus?

Rattijuopumuksesta (alkoholin takia) epäilty henkilö voi saada ajo-oikeutensa takaisin asennuttamalla ajoneuvoonsa alkolukon. Valvottu ajo-oikeus ei vaikuta rattijuopumuksesta tuomittavaan rangaistukseen. Valvottava henkilö saa ajaa vain hyväksytyllä alkolukolla varustettuja ajoneuvoja (Liikenteen truvallisuusviraston hyväksymä).
 

Kuinka haen alkolukkoajokorttia Poliisilta?

Valvottua ajo-oikeutta voit pyytää poliisilta tai viimeistään rattijuopumusasian käsittelyn yhteydessä tuomioistuimelta. Poliisi voi määrätä valvotun ajo-oikeuden ennen tuomioistuinkäsittelyä.

Alkolukkoajokortin myöntää valvottavan asuinpaikan poliisi. Poliisille tulee toimittaa todistus alkolukon asennuksesta, todistus auton muutoskatsastuksesta ja todistus keskustelusta lääkärin/terveysviranomaisen kanssa.

Valvottu ajo-oikeus alkaa: Poliisi lisää erityisehdon ja antaa väliaikaisen ajokortin, minkä jälkeen valvottavan tulee hakea Ajovarman palvelupisteestä uutta ajokorttia, johon on merkitty poliisin lisäämä erityisehto. Alkolukkoa on pidettävä tuomioistuimen määräämän ajokiellon koetusajan, vähintään vuoden ja enintään kolme vuotta.
 

Keskustelu terveydenhuollon ammattihenkilön kanssa?

Valvottavan on käytävä lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattihenkilön luona keskustelemassa päihteiden käytöstä, niiden vaikutuksesta terveyteen sekä hoitomahdollisuuksista. Keskustelusta on pyydettävä todistus, josta ilmenee sen tarkoitus. Todistus toimitetaan ajokorttihakemuksen liitteenä poliisille.
 

Voivatko muut ajaa alkolukkoajoneuvoa?

Kyllä, muut henkilöt voivat ajaa alkolukolla varustettua ajoneuvoa. Kun muut henkilöt ajavat alkolukkoajoneuvoa, niin heidänkin tulee suorittaa puhallustestit normaalisti. Valvottava kuitenkin vastaa alkolukon säädösten mukaisesta käytöstä.
 

Mikä alkolukko on ja miten se toimii?

Alkolukko on laite, joka estää ajoneuvon käynnistämisen, jos kuljettajalla on vähintään 0,1 milligrammaa alkoholia litrassa uloshengitysilmaa. Tämä vastaa noin 0,2 promillen alkoholipitoisuutta veressä.

Alkolukko vaatii puhalluksia myös ajon aikana (satunnaisesti). Alkolukko ei sammuta käynnissä olevaa moottoria, mutta ajoneuvon äänimerkki kytkeytyy päälle, jos ajonaikaista puhallusta ei anneta säädetyssä ajassa tai sallittu alkoholipitoisuus ylittyy.

Alkolukko tallentaa kaikki käyttötiedot sekä mahdolliset manipulointiyritykset keskusyksikön muistiin.
 

Kuinka kauan alkolukkoa tulee pitää valvotussa ajo-oikeudessa?

Tuomioistuin määrää ajokiellon ehdollisena. Tuomioistuin asettaa myös koetusajan, jonka pituus on 1–3 vuotta. Alkolukkoa on pidettävä aina koko koetusaika eli vähintään yksi vuosi riippumatta ehdollisen ajokiellon pituudesta.
 

Pitääkö alkolukon tietoja purkaa säännöllisesti?

Alkolukon tietoja ei tarvitse purkaa säännöllisesti (30.12.2016 jälkeen asennetuissa alkolukoissa). Uusi alkolukkolaki ei edellytä tietojen säännöllistä purkamista. Uusi alkolukkolaki astui voimaan 30.12.2016 (Alkolukkolaki (730/2016)
 

Mitä tapahtuu ajokortille valvotussa ajo-oikeudessa?

Rattijuopumuksen yhteydessä poliisi määrää ajoneuvon kuljettajalle väliaikaisen ajokiellon ja ottaa ajokortin haltuunsa.

Valvottu ajo-oikeus alkaa, kun poliisi luovuttaa valvottavalle väliaikaisen ajokortin, jossa on erityisehto alkolukon käytöstä. Poliisi voi myöntää väliaikaisen ajokortin jo ennen rattijuopumusasian käsittelyä tuomioistuimessa.

Poliisilla asioimisen jälkeen valvottavan tulee hakea Trafin palveluntuottaja Ajovarman palvelupisteestä uusi ajokortti, jolle tulee alkolukon käyttövaatimuksesta kertova erityisehto 69 (111).
 

Kun valvottu ajo-oikeus päättyy

Alkolukko suositellaan jätettäväksi ajoneuvoon. Tällöin siihen voidaan vaihtaa vapaaehtoiskäytön asetukset (ei ajon aikaisia puhalluksia).

Alkolukko voidaan myös poistattaa ajoneuvosta. Alkolukon poistamisen jälkeen ajoneuvo on muutoskatsastettava.
 

Alkolukkoajokortti palautetaan poliisille. Poliisi luovuttaa aikaisemman ajokortin takaisin. Tietyissä tapauksissa on tilattava uusi normaali ajokortti Ajovarman palvelupisteestä tai Trafin sähköisestä asiointipalvelusta.
 


 

Säädökset:

Alkolukkolaki (730/2016)

Ajokorttilaki (386/2011), luku 7

Trafin alkolukkomääräys


Lisätietoa

Poliisi: www.poliisi.fi

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi: www.trafi.fi

Trafin palveluntuottaja Ajovarma: www.ajovarma.fi

 

Lisätietoja Dignitan alkolukoista saatte asiakaspalvelustamme:

Dignita Suomi / Piirla Oy

Puhelin: 010-235 3879 tai  info@dignita.fi

 


 

Uutisia alkolukoista ja alkometreistä:

* Kippari -lehden artikkeli polttokennoteknologian alkometreistä. Dignita AM-7 Pro alkometrin testitulokset erittäin luotettavia. (2016)

* Teknikens Värld-lehden tekemä alkometritesti, jossa Dignita pärjäsi loistavasti

* Uusi lakimuutos voi pysäyttää matkan vähänkin maistelleelta kuljettajalta 21.12.2012 Iltalehti

* Alkolukko raskaaseen kalustoon kilpailukriteeriksi 7.8.2012 Turun Sanomat

* Alkometri näytti nollaa - kuski humalassa 27.6.2012 Savon SanomatDignita muissa maissa:

* Ruotsi (valmistaja) - Dignita Systems AB - www.dignita.se

* Norja - Dignita Alkolås AS - www.dignita.no

* Tanska - KlingTech TeleOnline ApS - www.promilletjekker.dk

 

Maahantuoja:

Dignita Suomi / Piirla Oy | www.piirla.fi